Com podem les cooperatives competir en un entorn digital sense tenir un gran pressupost?
Màrqueting digital amb pocs recursos: Guia pràctica per a cooperatives
Amb estratègies simples i creatives, les cooperatives poden destacar al món digital amb pocs recursos. Defineix el públic i els objectius, ofereix contingut valuós, aprofita xarxes socials i col·labora amb altres cooperatives. Usa eines gratuïtes, SEO i newsletters per connectar. Crea vincles autèntics amb ressenyes i organitza esdeveniments en línia.
A Facto, sabem com ajudar-te a fer créixer la teva cooperativa amb creativitat i col·laboració.
Avui dia, el màrqueting digital és una eina essencial per a qualsevol organització que vulgui arribar al seu públic, incloses les cooperatives. Però, com podem les cooperatives competir en un entorn digital sense tenir un gran pressupost? A Facto sabem que el secret és un enfocament creatiu, estratègic i col·laboratiu, que permeti aprofitar les eines gratuïtes i les xarxes de suport.
A continuació, explorem estratègies i consells que poden ajudar-vos a maximitzar la vostra presència digital sense haver de gastar massa diners.
1. Definiu la vostra audiència i objectius
Abans de llançar-vos al món digital, és fonamental que tingueu clar qui és el vostre públic objectiu i quins són els seus objectius de màrqueting. Una audiència ben definida us ajudarà a personalitzar els missatges i a arribar de forma més efectiva a les persones que realment poden estar interessades en els productes o serveis que oferiu.
Tip: Realitzeu enquestes o consultes a la vostra audiència per conèixer millor el perfil de les persones a qui voleu arribar.
2. Contingut de qualitat i rellevant
El contingut és una de les eines més potents i econòmiques de màrqueting digital. Si una cooperativa ofereix contingut valuós i rellevant, atraurà l’atenció del seu públic. Els blocs, les publicacions a xarxes socials i els vídeos informatius són excel·lents per compartir els valors de la cooperativa i educar la comunitat sobre els beneficis de l’economia social i solidària.
Tip: Compartiu històries reals dels socis o col·laboradors de la cooperativa per generar una connexió emocional amb el públic.
3. Utilitzeu les xarxes socials de forma intel·ligent
Les xarxes socials són una eina molt poderosa per arribar a un gran nombre de persones amb poc o cap cost. No cal ser a tot arreu, solament heu de triar bé les plataformes on el vostre públic objectiu passa més temps. Recordeu que no tot ha de ser contingut nou! Podeu reutilitzar i adaptar el que ja heu creat: convertir un article en una sèrie de publicacions o un informe en una infografia pot allargar la vida útil del vostre contingut.
Tip: Mantingueu una presència activa a les xarxes socials, publicant amb regularitat, interactuant amb els seguidors i responent comentaris, d’aquesta manera pots crear vincles més forts amb la teva audiència i mantenir-te present sense grans despeses.
4. Col·laboreu amb altres cooperatives i entitats afins
Les col·laboracions amb altres organitzacions poden ajudar a ampliar la visibilitat de la vostra cooperativa i compartir recursos. Aquest tipus de sinergies poden incloure la co-creació de contingut, la promoció creuada a les xarxes socials o fins i tot l’organització d’esdeveniments conjunts.
Tip: Cerqueu cooperatives locals o d’altres indrets amb valors similars i proposeu intercanvis de publicacions o col·laboracions que beneficiïn ambdues parts.
5. Aprofiteu les eines gratuïtes de màrqueting digital
Hi ha una gran varietat d’eines gratuïtes o de baix cost que les cooperatives i entitats podeu utilitzar per crear i gestionar campanyes de màrqueting digital. Des de plantilles de disseny gràfic fins a programaris de gestió de xarxes socials, aquestes eines poden ajudar-vos a optimitzar la presència en línia sense necessitat de contractar professionals externs.
Tip: Utilitzeu eines com Canva o Freepik per crear gràfics atractius, Mailchimp per gestionar butlletins de correu electrònic i Hootsuite o Metricool per programar publicacions a les xarxes socials.
6. Optimitzeu el lloc web per a SEO
El SEO (optimització per a motors de cerca) és una estratègia de màrqueting que permet que el lloc web de la cooperativa aparegui en els primers resultats de cerca quan els usuaris busquen paraules clau relacionades. Aquesta tècnica us pot ajudar a augmentar la visibilitat sense costos publicitaris addicionals.
Tip: Feu servir paraules clau específiques a les pàgines web, creant contingut que respongui preguntes freqüents del públic i assegureu-vos que el lloc web estigui optimitzat per a dispositius mòbils.
7. Utilitzeu el correu electrònic per connectar-vos amb el teu públic
Els butlletins informatius o newsletters són una manera efectiva i econòmica de mantenir els vostres seguidors i clients/es informats/des sobre les activitats i novetats de la vostra entitat. És important que no satureu el públic amb massa missatges, però els correus electrònics esporàdics amb contingut rellevant poden ser molt efectius.
Tip: Podeu incloure crides a l’acció (CTA) en els correus electrònics per guiar els lectors cap al lloc web o les xarxes socials.
8. Utilitzeu contingut generat pels usuaris
El contingut generat pels usuaris és una manera excel·lent de fer promoció sense cost. Les experiències, les opinions o les fotografies que els teus usuaris comparteixen poden donar un toc d’autenticitat i proximitat a la teva cooperativa.
Tip: Organitzeu concursos o desafiaments a les xarxes socials per animar els usuaris a compartir contingut relacionat amb la cooperativa.
9. Organitzeu esdeveniments en línia
Els webinars, seminaris en línia o sessions informatives poden ser una manera excel·lent de captar l’atenció d’un públic interessat en els valors de l’economia social i en concret en el producte o servei que oferiu. Aquests esdeveniments us permeten mostrar el vostre coneixement, resoldre dubtes i generar una relació més directa amb les persones participants.
Tip: Fes que els esdeveniments siguin gratuïts o de molt baix cost per atraure més persones, i graveu-los per poder compartir-los més tard a les xarxes socials.
10. Utilitzeu les ressenyes i testimonis
Les opinions de clients i clientes satisfetes poden ser una eina de màrqueting molt potent. Les ressenyes i testimonis donen credibilitat i confiança als possibles nous clients i clientes.
Tip: Demaneu als i les clientes satisfetes que deixin una ressenya a Google, Facebook o altres plataformes i compartiu aquests testimonis a la web i a les vostres xarxes socials.
Conclusió
A Facto entenem les necessitats de les cooperatives i entitats i sabem que, amb estratègies senzilles, però efectives, és possible aconseguir resultats sorprenents. El màrqueting digital no es tracta de gastar més, sinó de fer servir la creativitat i la col·laboració per arribar més lluny. Amb una bona estratègia, podeu fer créixer la vostra cooperativa i continuar treballant pels valors que us identifiquen.
Ah!, i si necessiteu un cop de mà amb la vostra estratègia de màrqueting digital, a Facto estarem encantades d’acompanyar-vos.
Poseu-vos en contacte amb nosaltres avui mateix!