Scroll Top
INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL, EL MÓN QUE VINDRÀ O EL MÓN QUE JA ESTÀ AQUÍ?
La intel·ligència artificial està revolucionant-ho tot i tenim dues opcions, o posar-nos a tremolar o meravellar-nos i anar-nos informant i adaptant, perquè la IA, companyes i companys, ja és una realitat i és IMPARABLE.

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL, EL MÓN QUE VINDRÀ O EL MÓN QUE JA ESTÀ AQUÍ?

MN:Em podries ajudar a escriure un article que parli de com afectarà la intel·ligència artificial al món de l’economia social i solidària?
IA:Clar, estaria encantat d’ajudar-te.

 

Abans de començar a escriure l’article, és important tenir en compte alguns punts clau que han d’incloure’s:

Definir què és l’economia social i solidària: L’economia social i solidària se centra en la producció i distribució de béns i serveis de manera justa i sostenible, promovent la participació i la democràcia en el procés econòmic.

Explicar com la IA està transformant l’economia: La IA està canviant la forma en què es produeix i es distribueix la riquesa, així com també la forma en que es prenen decisions econòmiques. Això pot tenir implicacions tant positives com negatives per a l’economia social i solidària.

Analitzar com la IA pot afectar l’ESS: És possible que la IA pugui contribuir a l’ESS de diverses maneres, com per exemple:

  • Millorar l’eficiència i la productivitat de les entitats i cooperatives.
  • Ajudar a identificar oportunitats de negoci sostenibles i justes.
  • Facilitar la presa de decisions i la gestió de projectes.

No obstant això, també és important tenir en compte els possibles desafiaments que la IA pot plantejar per a l’ESS, com per exemple:

  • El risc que la IA desplaci a treballadors de l’ESS, generant desocupació.
  • La possibilitat que la IA afavoreixi a les grans empreses en detriment de les petites.
  • La necessitat de garantir l’ús ètic i responsable de la IA en l’ESS.

Proposar solucions per a afrontar aquests desafiaments:
Per a garantir que la IA contribueixi positivament a l’ESS, és necessari prendre mesures com per exemple:

  • Fomentar la formació i l’aprenentatge continu dels treballadors de l’ESS, perquè puguin adaptar-se als canvis que portarà la IA.
  • Establir marcs reguladors i polítiques públiques que promoguin l’ús ètic i responsable de la IA en l’ESS.
  • Promoure la col·laboració i el diàleg entre diferents actors de l’economia

 

Aquest contingut ha estat escrit per una intel·ligència artificial. Al·lucinant, oi?

Si voleu ampliar informació al respecte, us recomanem aquest article de Foro Ètica: https://foretica.org/inteligencia-artificial-hacia-un-impacto-economico-social-y-medioambiental-positivo/, és del 2018, però segueix igual de vigent. En aquest article analitzen de forma més àmplia i profunda la complexitat de tot el que ens portarà la IA:

La intel·ligència artificial té el potencial de canviar la forma en què produïm i treballem.

Es parla molt de com la IA anirà substituint el treball de les persones. Segons el Fòrum Econòmic Mundial, en el seu informe The Future of Jobs, en la dècada vinent es destruiran 75 milions d’ocupacions tradicionals, però es crearan 133 milions de nous treballs.

D’acord amb el World Economic Fòrum, la intel·ligència artificial pot ajudar a les empreses a fer front als desafiaments climàtics i ambientals del segle XXI. Els cotxes autònoms (i elèctrics) permetran construir un nou model de mobilitat compartida més eficient. La integració de la IA a les ciutats permetrà nuclis urbans més eficients en la gestió d’utilitats i serveis. L’ús del machine learning també ajudarà a reduir la contaminació i usar els recursos de manera eficient en l’agricultura i la ramaderia. A més, la IA també té el potencial de millorar l’atenció mèdica i la recerca científica.

La llista de possibles impactes positius és llarga.

També podeu seguir capbussant-vos en la IA en el següent article, a on l’Oriol Vinyals ens deixa entreveure com pot ajudar-nos, tal com dèiem, a fer front als desafiaments del canvi climàtic: https://elpais.com/tecnologia/2022-12-03/oriol-vinyals-nuestra-generacion-vera-una-inteligencia-artificial-que-iguale-o-supere-a-la-del-ser-humano.html

I respecte a la relació de les IA amb humans, podríem dir que estem de camí a l’argument de la pel·lícula ‘Her’, a on exploren algunes de les possibles implicacions i desafiaments ètics de les relacions entre humans i sistemes d’intel·ligència artificial. Si no l’heu vista, potser és un bon començament per ubicar-nos en aquestes implicacions, algunes emocionals i fins i tot filosòfiques que poden sorgir de la nostra interacció amb les IA. Si no ho creieu, proveu de xatejar amb una d’elles i feu-li preguntes compromeses, que requereixin profunditat, tot i saber que esteu parlant amb un programa us quedareu bocabadades.

Sigui com sigui, la intel·ligència artificial està revolucionant-ho tot i tenim dues opcions, o posar-nos a tremolar o meravellar-nos i anar-nos informant i adaptant, perquè la IA, companyes i companys, ja és una realitat i és IMPARABLE.

 

Si necessiteu contactar amb Facto, podeu fer-ho a través del nostre canal habitual info@facto.cat.