A Facto tornem a viatjar a Europa amb GRESODI
Què volem aconseguir amb GRESODI?
A totes ens arriben notícies sobre esdeveniments polítics, com la cimera COP28 sobre canvi climàtic celebrada recentment a Dubai o els grans pactes polítics com el Pacte Verd Europeu i La Dècada Digital d’Europa i sovint pensem que, com a ciutadanes o com petites empreses, no tenim gaire a dir o a fer front a les polítiques nacionals i internacionals.
Però quin paper pot jugar l’Economia Social i Solidària (ESS) per afavorir la transició ecològica i digital?
Si heu continuat llegint aquest article, segur que endevineu la resposta. Les persones que participem de l’ESS sigui com emprenedores, treballadores o consumidores responsables, tenim molt a dir i a fer!
I així ho demostra la resolució per “Promoure l’Economia Social i Solidària pel desenvolupament sostenible” aprovada per les Nacions Unides en abril 2023, les organitzacions de l’Economia Social i Solidària són actors claus per assegurar una transició digital sostenible. En efecte, les empreses de l’ESS ofereixen productes i serveis més sostenibles i els seus models de negocis prenen més en compte les necessitats de les persones treballadores i de la ciutadania en general.
Per això, en aquest projecte FACTO s’uneix a partners de l’ESS europea per dinamitzar el teixit empresarial de l’Economia Social i Solidària a l’àmbit rural als territoris del projecte per construir juntes una economia més digital, verda i inclusiva.
Com ho farem?
Per aquest viatge comptem amb sòcies d’excepció. El consorci del GRESODI està coordinat per la Fundació Hárfa, una xarxa pel desenvolupament regional amb seu a Budapest i la consultoria empresarial i econòmica Ex Ante (Hongria), el Social Business Hub, Styria de Graz (Àustria) que aportarà la seva experiència com incubadora d’empreses socials i Facto Cooperativa a Catalunya.
Compartirem l’experiència de Facto i la de les nostres sòcies hongareses i austríaques per desenvolupar una metodologia conjunta per acompanyar i formar en digitalització i sostenibilitat a les empreses catalanes.
Què farem?
Donarem a conèixer l’Economia Social i Solidària a través d’una campanya transnacional de promoció de la innovació social que començarà al març 2024. Al llarg d’aquesta campanya, farem difusió online i offline i organitzarem laboratoris d’impacte i bootcamps per a persones que tenen projectes d’emprenedoria social amb component verd i/o digital a l’àmbit rural.
Què són els laboratoris d’impacte?
En cada territori del projecte, s’organitzarà una sessió d’una mitja jornada per aprendre sobre els models de negocis que generen més impacte positiu, sobretot en el medi ambient a través de la seva cadena de valor: materials utilitzats, producció, vendes i la gestió dels recursos.
Què són els Bootcamps?
Al llarg d’aquesta formació intensiva, les iniciatives participants podran aprendre com fer el pitch de les seves idees de negocis sostenibles així com identificar les seves necessitats en termes de transició digital i verda. Els bootcamps seran pels projectes participants una oportunitat d’establir fonaments sòlids pels seus futurs negocis.
I el programa d’incubació?
Després dels laboratoris d’impacte i els bootcamps, seleccionarem 5 iniciatives de negocis sostenibles en cada país, 15 en total, per ser incubades. Les iniciatives seleccionades es beneficiaran d’un programa d’incubació de 12 mesos al llarg del qual s’organitzaran sessions de formació col·lectives així com sessions de mentoratge individuals i sessions d’enxarxament.
Tots els projectes seleccionats podran participar de 2 sessions d’enxarxament internacional durant les quals s’organitzarà un concurs del millor pitch. El projecte amb el millor pitch guanyarà un viatge a un dels territoris del projecte per fer intercanvi de bones pràctiques i tindrà accés a una beca de 5.000 euros per facilitar la transformació digital i verda de la seva empresa.
Aviat ens posarem en marxa amb la campanya de sensibilització a la Innovació social i el Laboratori d’impacte de Catalunya. Tens un projecte de negoci sostenible? T’animes a participar?
Contacta’ns a info@facto.cat i t’informarem encantades!
Projecte impulsat per: