La col·laboració entre administració i ESS, és clau
Facto aposta per millorar la formació en contractació pública dins l’economia social
El passat 19 de setembre, Facto Cooperativa va participar com a experta en un esdeveniment organitzat per la Comissió Europea sobre la contractació pública socialment responsable. Marc Vilanova, representant de Facto, va destacar els reptes i oportunitats per a l’economia social (ESS) en aquest àmbit, subratllant la necessitat de formació mútua entre administracions i empreses de l’ESS.
El passat 19 de setembre a Facto Cooperativa vam participar en la formació sobre Compra Pública Socialment Responsable organitzada per la Comissió Europea i diverses entitats com la Generalitat de Catalunya, CEPES i AEIDL. La sessió va reunir expertes i representants de l’economia social per abordar com optimitzar l’ús de la contractació pública amb criteris socials. Entre aquestes expertes també hi era el nostre company Marc Vilanova en representació de Facto.
Durant la jornada, el nostre company va destacar diversos reptes i oportunitats clau per a la participació de les entitats de l’economia social i solidària (ESS) en la contractació pública, subratllant que encara existeix un gran desconeixement tant per part del sector públic sobre l’ESS com a la inversa. En aquest sentit, és necessari formar les entitats de l’ESS en els procediments de contractació pública, no només per saber com presentar-se, sinó també per entendre les seves obligacions, els tipus de procediments i les oportunitats que existeixen.
Detectar oportunitats i millorar l’escalabilitat
El Marc va posar èmfasi en la necessitat que l’ESS s’apropi més a l’administració pública per detectar millor les oportunitats que sorgeixen. Hi ha eines, com les plataformes digitals i la intel·ligència artificial, que faciliten aquesta tasca. A més, va mencionar que és crucial que l’administració reconegui les particularitats del mercat social i apliqui criteris de contractació pública responsable (CPR) que incloguin mesures per facilitar la concurrència de l’ESS, assegurant que els contractes es valorin no només en termes de preu, sinó també de qualitat.
Estratègies de visibilitat i col·laboració amb l’administració
Per millorar la visibilitat de l’ESS davant les administracions, Facto ha col·laborat en la creació de catàlegs i directoris d’empreses d’economia social. Aquestes eines permeten a les administracions detectar l’oferta existent i aplicar reserves de contractes (DA 4a i 48a), a més d’utilitzar clàusules de subcontractació que afavoreixin l’ESS. El Marc Vilanova també va suggerir organitzar jornades d’intercanvi entre administracions i entitats de l’ESS per generar un diàleg més fluid, facilitant la col·laboració i la planificació estratègica a través d’espais de trobada com els marketplaces.
Estratègies d’intercooperació i formació
Un altre punt clau és la necessitat d’establir estratègies d’intercooperació entre petites i mitjanes empreses (PIMES) del sector, ja que la dimensió reduïda de moltes entitats de l’ESS dificulta la seva capacitat per licitar en solitari. El Marc va ressaltar experiències exitoses de col·laboració entre empreses, com en el projecte Paral·lel 62, que han enfortit la xarxa i generat confiança per accedir a contractes públics. A més, va assenyalar que les entitats han d’estar preparades per licitar, coneixent bé eines com el Registre de Licitadors (RELIC), que permet dimensionar la pròpia solvència i accedir a procediments oberts simplificats.
Necessitat de planificació i revisió de dades
Finalment, el Marc Vilanova va destacar que, per competir eficaçment en la contractació pública, les empreses de l’ESS han de millorar en la planificació de les seves propostes. Sovint, els terminis per presentar ofertes, que solen ser de només 15 dies, dificulten la seva participació. Per contrarestar aquesta limitació, va recomanar revisar els plans anuals de contractació pública i aprofitar les dades públiques disponibles per preveure publicacions futures, fet que ajudaria les empreses de l’ESS a preparar-se amb antelació i augmentar les seves possibilitats d’èxit en els processos de licitació.
La intervenció del nostre company va subratllar la importància de generar estratègies sòlides i col·laboratives per garantir una major presència de l’ESS en la contractació pública i, en última instància, promoure un canvi significatiu en la relació entre les administracions públiques i el sector social.