GSEF, SISÈ FÒRUM GLOBAL DE L'ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA
Un viatge transformador cap a la sostenibilitat i la inclusió global
Dakar acull exitosament el sisè Fòrum Global de l’Economia Social i Solidària, debatent la transició cap a economies col·lectives i sostenibles.
Amb Facto vàrem presentar el nostre projecte UPmeUP, tot promovent la cooperació global en el marc d’aquest esdeveniment africà pioner. Un encontre enriquidor amb temes com la inclusió, la sostenibilitat i la digitalització. Gràcies a Dakar per l’acollida!
Dakar, la vibrant capital de Senegal, ha sigut la ciutat amfitriona de la sisena edició del Fòrum Global de l’Economia Social i Solidària (GSEF) que va tenir lloc entre l’1 i el 6 de maig de 2023. A Facto vam tenir l’oportunitat de participar d’aquest espai internacional per debatre, compartir i reflexionar sobre les diferents realitats de l’ESS arreu del món.
Què és el GSEF?
El Fòrum Global de l’Economia Social i Solidària és una xarxa mundial que uneix a diversos actors (i actrius!) del panorama internacional de l’ESS i que va néixer amb l’aprovació de la Declaració de Seúl, signada per 8 governs locals i 9 entitats de l’ESS durant el primer GSEF celebrat a Seúl (Corea del Sud) al 2013. En 2016 va tenir lloc a Mont-Real (Québec, Canadà) i al 2018 va visitar Bilbao, on es va consolidar aquest espai com el nou Davos de l’ESS!
Però perquè una trobada d’ESS al Senegal?
Aquest any, ha sigut el primer en què un esdeveniment d’aquestes característiques ha tingut lloc al continent africà que, junt amb l’americà, comparteix el mèrit de ser pioners en la creació d’economies i finances col·laboratives. I és que pel que fa a Europa, quan encara estàvem sota el jou dels sistemes feudals, a l’Àfrica l’economia es basava en explotacions comunitàries que repartien la riquesa entre els que hi treballaven sota una governança totalment horitzontal.
El Fòrum s’ha dividit en un Pre-Fòrum amb dies temàtics enfocats als joves i a les dones i un Fòrum intens de 3 dies amb prop d’un centenar de tallers, espais d’intercanvi d’estudis, productes i serveis i àgores de debat i networking en el meravellós enclavament del Museu de les Civilitzacions Negres i el Teatre Nacional.
PER QUÈ ÉS RELLEVANT PARTICIPAR-HI?
Els governs català i espanyol, juntament amb una vintena d’altres governs locals i iniciatives privades, públic-privades i col·lectives del nostre territori, fa temps que hi participen activament compartint casos d’èxit locals per afrontar les necessitats globals per un sistema econòmic més just, participatiu i solidari.
Per Facto, resulta important conèixer, debatre i aprendre d’altres realitats i organitzacions que, aparentment llunyanes, comparteixen necessitats comunes com la dignificació del treball, la inclusió de col·lectius oblidats pel sistema econòmic dominant, l’enfocament de gènere o la sostenibilitat mediambiental de l’ESS. Perquè, per actuar localment cal que pensem globalment i aprenguem de les entitats que ja han passat pel mateix camí que nosaltres a l’hora d’acompanyar a cooperatives i entitats de l’Economia Social i Solidària.
La temàtica central del Fòrum, amb una clara influència del seu país d’acollida, ha sigut la transició d’una economia informal a economies col·lectives i sostenibles pels territoris. Facto ha tingut la sort que el nostre projecte de Multiplataforma Digital d’oportunitats laborals dins l’ESS, UPmeUP, fos escollit com a bona pràctica i presentada en un taller sobre formalització del mercat de treball, junt amb les companyes Yubisa Arredondo Sánchez y María Jennifer Novoa-Alvarez de la Asociación de Trabajo Interdisciplinario – ATI de Colombia, Willy R.Cori de AYNI (Bolivia) y el Ministère de l’Artisanat et de l’économie formelle de Senegal.
L’esperit acollidor de la ciutat i de la seva gent, ha sigut el marc ideal per l’intercanvi d’idees i relacions dins del sector, enriquint-nos amb la diversitat d’escenaris, solucions innovadores i polítiques que les diferents parts han compartit sobre temes tan rellevants com la necessitat de legislació i finançament en sectors claus per la sostenibilitat econòmica global com l’economia blava, l’economia verda o el procés de digitalització com a camí a la resiliència de l’ESS.
Moltes gràcies per l’acollida! Merci beaucoup de votre chaleureux accueil! Thank you very much for your hospitality! Jërëjef!