Scroll Top
VACANCES AMB IDEES TRANSFORMADORES. VIATGIS A MAR O MUNTANYA, AQUESTES LECTURES SERAN BONES ACOMPANYANTS
Des de Facto et volem fer algunes propostes de lectures que ens han semblat molt interessants perquè recarreguis les piles durant les vacances amb idees transformadores.

VACANCES AMB IDEES TRANSFORMADORES. VIATGIS A MAR O MUNTANYA, AQUESTES LECTURES SERAN BONES ACOMPANYANTS

Des de Facto et volem fer algunes propostes de lectures que ens han semblat molt interessants perquè recarreguis les piles durant les vacances amb idees transformadores.

 

Una mirada para cambiar la película. Ecología, Ecofeminismo y sostenibilidad, de Yayo Herrero. Transcendim a les crisis i la reivindicació per estudiar nous models econòmics, de convivència i governança que ens permetin viure millor, més enllà de la idea de que el desenvolupament només pot passar pel creixement.

 

Si el que t’agrada és conèixer noves cultures, vagis on vagis ho faràs amb “Pluriverso“. Diverses autores d’origens molt diferents t’obriran perspectives alternatives sobre estructures econòmiques, de governança, respecte i sostenibilitat.

 

Una altre perspectiva que també hem de tenir en compte: Las venas abiertas de América Latina, d’Eduardo Galeano. L’assaig visibilitza el saqueig sistemàtic de recursos naturals per part dels colonialistes al continent llatinoamericà.

 

Això ho canvia tot, Naomi Klein omple 816 pàgines d’arguments demostrant que el sistema capitalista actual és la causa que ens ha portat al desastre climàtic.

 

“Aquesta no és una història de fades, sinó una de bruixes i resistències, en l’origen de la qual està el genocidi, l’assetjament i el control disciplinari dels cossos de milers de dones en Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica”. Caliban i la bruixa, de Silvia Federichi, que ens aproxima a la nostra història des d’una perspectiva poc visibilitzada. 

 

Si el viatge és amb infants, El menjar no es llença, d’autoria col·lectiva, impulsat per la Fundació Espigoladors al 2020, pot ser una gran forma de compartir els moments de lectura. Un llibre per infants escrit des de la seva perspectiva que segur també ens descobreix noves idees als adults.

La pandèmia provocada pel Covid-19 ha impactat econòmicament a moltes persones i, en aquest sentit, el cooperativisme té una profunda història escrita per persones treballadores que van trobar en aquest model una vía de sortida per aquest tipus de crisis. Coneix més sobre com ens pot ajudar el sistema cooperatiu i l’Economia Social i Solidària -ESS- a través de l’anàlisis dels següents articles: 

Per endinsar-te en l’Economia Social i Solidària:

La contribución de la economía social a los objetivos de desarrollo sostenible, una revisió des del punt de vista de la Confederación Empresarial Española de la Economía Social (CEPES) des d’aquest informe, on s’incideix sobre la situaicó de l’Economia Social dins el sistema de cooperació al desenvolupament i la seva contribució als ODS -Objectius de Desenvolupament Sostenible-.

 

De la masterclass: Driving Transformative Collaboration. Designing Collaborations for Courageous Change (document en anglès). Reboot, dedicades al desenvolupament global, la bona governança i els espais d’innovació cívica i mediàtica, ens introdueixen a les bases per la construcció de “col·laboracions radicals” que contribueixin en el nostre present i futur.

 

Transition Management in Urban Context (document en anglès), un manual de diverses autores que busca generar inspiració donant consells pràctics a les persones lectores. Partint de la insostenibilitat de les àrees urbanes ens marca una serie de transicions des de l’empoderament i la reflexió local per generar canvis globals.

 

The Collective Impact model and its potential for health promotion: Overview and case study of a healthy retail initiative in San Francisco. Health Education & Behavior (article en anglès). La salut no només és un camp sanitari. A través d’aquest article, les cinc autores, demostren la importància d’un Model d’Impacte Col·lectiu sobre la salut de les persones. 

 

Irati Mogollón García i Ana Fernández Cubero realitzen la investigació sobre Arquitecturas del cuidado, habitatges col·laboratius per persones grans, en el context basc i europeu. Més enllà de la investigació, si us interessa la temàtica, podeu trobar més informació a arquitecturasdelcuidado.org

 

I seguint amb idees per models de bona governança: L’Administració pública davant del paradigma d’innovació i ciència obertes: Reptes i oportunitats. Monografies. Conscients de que vivim en una societat amb reptes cada cop més profunds, aquest monografic de les autores Tatiana Fernández i Elvira González, posa en valor la intel·ligència col·lectiva per tal d’elaborar polítiques públiques més participatives.

 

Playbook for innovation learning (lectura en anglès). Una guia de recursos i estratègies per dur a terme en equip, molt encertada si estàs buscant processos d’innovació, ja sigui a nivell intern de la teva cooperativa o per algun projecte concret.

 

Una lectura també molt dinàmica: #KOOPtel ¿Y si nos ponemos a cooperar? Una recepta per seguir pas a pas i conèixer millor els nostres fonaments, condicions, recursos, limitacions, etc. per començar a cooperar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atlas of Social Innovation – New Practices for a Better Future (lectura en anglès). Des de la mirada de diversos experts en la pràctica de la innovació social, aquest conjunt d’articles ens guia a través del coneixement de la comunitat de professionals, formuladors de polítiques i investigadors. Una bona lectura per seguir millorant i adaptant-nos per enfortir l’Economia Social i Solidària.

 

Antena de innovación social. Vías hacia el cambio sistémico. Ejemplos y variables para la innovación social. “Aquest llibre neix del nostre desig d’aprofundir en el coneixement de la innovació social i el paper que aquesta desenvolupa davant els desafiaments socials, econòmics i mediambientals més urgents d’avui”, segons el pròleg de la mateixa publicació. Per tant, una lectura molt interessant dins del sector de l’Economia Social i Solidària per veure què s’està coent amb exemples molt propers.

 

El concepto de ecosistema para el emprendimiento social (pàgina 67 de la Revista española del Tercer Sector nº17). “Formació i investigació, finançament, assessorament, innovació, xarxes i difusió”, són els sis elements que proposa aquest article perquè hi hagi un ecosistema que faci viable l’emprenedoria social. Descobreix con desenvolupa l’autor cadascun d’aquests elements en un article que conclou (spoiler) un creixement de d’aquesta emprenedoria social i una complementarietat entre les diverses organitzacions que els hi permet un enfortiment a través del treball en xarxa i, per tant, de la intercooperació.

 

Emprendimiento social vs innovación social, de Cuadernos Aragoneses de Economía. Si fins ara les propostes de lectura treballaven paral·lelament l’emprenedoria social i la innovació social, en aquest article es treballa el consens entre aquests dos termes i la proposta d’“un model de creació de valor social centrat en la figura de l’emprenedor i basat en la innovació com a força impulsora del canvi social”.

La natura, nou subjecte de dret, aquest article de l’Eduard Daura Corral, a la Directa, és una proposta que ens ofereix una nova perspectiva i nous arguments per afrontar les conseqüències del canvi climàtic i seguir contribuint a una millora del nostre entorn que ens faci més sostenibles mediambientalment amb canvis des de l’arrel.

Coneixes què s’està fent a nivell internacional sobre sostenibilitat? Què opines sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible? Si encara no en tens una idea clara, a Respon.cat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per Nacions Unides el 2015 te’ls expliquen de forma genérica i un per un.

Las abuelas solares de Cachimbo, Si t’interessen els projectes de capacitació, de cooperació sud-sud o, simplement, gaudeixes d’una bona història d’empoderament, l’experiència d’aquestes dones no et deixarà indiferent. Un viatge amb perspectiva de gènere, posant en la valor la comunitat i la tecnologia a través d’un projecte cooperatiu de capacitació triangular.

Documentals:

I per acabar, complementant aquestes lectures amb cultura audiovisual, també hi ha alguns documentals que volem compartir amb vosaltres:

No a la venta, un documental, que tot i tenir uns anys, ens apropa al concepte de la Responsabilitat Social Corporativa de forma molt actual i en tots els seus àmbits d’actuació: social, econòmica i mediambiental. Coneixerem els diferents punts de vista dels agents implicats en la implementació de polítiques de RSC a les seves organitzacions.

La toma -The Take- és un documental de 2004 realitzat per Naomi Klein i dirigit per Avi Lewis. Conta la història d’uns treballadors de l’Argentina que reclamen el control de les plantes industrials tancades, on una vegada van treballar, per convertir-les en cooperatives de treballadors.

Acabem amb optimisme, amb el documental Demà, perquè la crítica i la reivindicació són molt importants, però també ho són les iniciatives arreu del món, com les que mostra aquest documental, que busquen adaptar-se i solucionar de la forma més sostenible possible les conseqüències catastròfiques del canvi climàtic.